Guvernul va creste numarul maxim de muncitori straini care pot lucra legal in Romania de la nivelul actual cu 40%. Masura este mult asteptata de mediul de afaceri din Romania care se confrunta cu o lipsa cronica de personal. Astfel, numarul maxim de muncitori extracomunitrari care vor putea lucra legal in Romania devine 140.000 pentru anul urmator.

Actualizare ianuarie 2024: plafonul aprobat si publicat in Monitorul Oficial a ramas acelasi ca in anii precedenti – 100.000 muncitori extracomunitari.

Situatia muncitorilor straini in 2023

Pentru anul 2023 limita maxima de muncitori straini este 100.000 pentru al doilea ana consecutiv, insa mediul d efacaeri a semnalat ca aceasta va deveni insuficienta pentru acoperirea necesarului.

Pana la sfarsitul lunii octombrie 2023 erau inregistrate in jur de 82.000 de contracte de munca pentru personalul extracomunitar.

Companiile romanesti dispuse sa angajeze extracomunitari – personal asiatic in special a cunoscut o crestere spectaculoasa. Practic numarul acestora s-a dublat pe parcursul anului 2023.

Muncitorii straini provin in cea mai mare parte din Asia – Filipine, Bangladesh, Nepal, Vietnam sau India. Nivelul scazut de trai din aceasta zona geografica creste disponibilitatea acestora pentru a se reloca la o distanta asa mare.

De ce avem nevoie de muncitori straini?

Cauzele deficitului de munca din piata romaneasca raman aceleasi si au tendinta sa se amplifice:

  • migrarea personalului calificat romanesc in pietele occidentale datorita conditiilor economice mai bune
  • interesul tot mai scazut pentru incadrarea in piata muncii a tinerilor
  • lipsa calificarilor necesare sau slaba calificare a personalului autohton

Doar in primele 8 luni ale anului 2023 necesarul de forta de munca a fost de peste 500.000. Spre comparatie, in aceeasi perioada a anului 2022 au fost declarate vacante in jur de 400.000 de posturi. Dintre acestea, un numar important sunt cele declarate vacante in mod repetat – aproape 300.000. Deci 60%  din totalul locurilor de munca vacante nu pot fi ocupate, acestea ramanand vacante in continuare.

In Romania sunt cca 1.4 milioane de persoane care ar putea lucra (nu sunt copii, studenti, pensionari) si totusi nu o fac. Motivele pentru care aceste persoane raman in afara campului muncii sunt multiple: lipsa de educatie/calificare, ajutoarele de asistenta sociala, lipsa locurilor de munca in proximitate, infrastructura slab dezvoltata, inadaptarea scolilor profesionale la schimbarile tehnologice, etc. Gradul de neocupare a fortei de munca este mai mare in zonele rurale fata de urban.

Domeniile cele mai afectate de lipsa personalului

Cel mai afectat domeniu ramane in continuare sectorul constructiilor, urmat de industria ospitalitatii. Topul este completat de activitatile de curierat, urmate de paza si protectie si transporturile rutiere de marfuri.

Categorii: Noutati