Avand in vedere faptul ca recrutarea pesonalului asiatic reprezinta o noutate pentru piata muncii din Romania este normal sa aveti intrebari. Consultantii Dacca Working sunt  pregatiti sa va furnizeze cele mai noi info angajare muncitori straini. Din experienta, o serie de intrebari apar frecvent, indiferent de domeniul de activitate al companiei care solicita personal extracomunitar.

Nu exista nici un avantaj de natura fiscala pentru compania dvs. atunci cand folositi muncitori din Asia ori alta zona a spatiului extracomunitar.

Salariul acordat muncitorilor asiatici nu poate fi mai mic decat salariul prevazut in contractele colective de munca pe ramura de industrie ori decat salariul minim din Romania.

Nu exista prevederi legale exprese in acest sens. Asigurarea cazarii pe perioada contractului poate cadea in sarcina companiei dvs. direct, prin decontare sub forma de indemnizatie ori poate fi suportata integral de angajatul strain.

Cheltuiala cu cazarea personalului asiatic este deductibila, in cazul in care o va suporta compania dvs.

In raport cu lucratorii asiatici se aplica legea romana atat in privinta nivelului de salarizare, a timpului de lucru si a perioadelor de odihna, a conditiilor de angajare pentru femeile insarcinate cat si in privinta asigurarii sanatatii si securitatii la locul de munca, a masurilor de aparare impotriva incendiilor.

O atentie deosebita va trebui acordata discriminarii la locul de munca, mai ales in cazul personalului strain.

In functie de cerintele dvs. din timpul procesului de recrutare acestia pot fi vorbitori de limba engleza. In tarile de origine acestia participa la cursuri de limba si cultura romana pentru a se putea integra mai usor.

Etapele procesului de recrutare muncitori asiatici poate fi sintetizat astfel:

 1. Stabilirea impreuna cu consultantul Dacca Working a necesarului de personal si a criteriilor de selectie, inclusiv  a nivelului de salarizare si a beneficiilor acordate.
 2. Intervievarea si testarea practica in tara de origine a candidatilor, urmata de selectarea personalului in vederea angajarii.
 3. Indeplinirea formalitatilor legale in tara de origine (atestare studii, avize de munca, permis de sedere).
 4. Indeplinirea formalitatilor necesare la institutiilr din Romania (AJOFM, Ministerul educatiei, Serviciul Roman pentru Imigrari, Politia de Frontiera, Ambasade ale tarilor de origine).
 5. Sosirea angajatilor si inceperea activitatii.

Da, este posibil sa va selectati viitorii angajati, sa le testati priceperea, nivelul de calificare, cunostintele de limba engleza si alte aptitudini. La Dacca Working chiar incurajam acest lucru. In acest sens oferim deplasarea gratuita pentru un reprezentant al companiei, daca va fi angajat un numar semnificativ de muncitori.

Duarata medie pana la sosirea in Romania a personalului asiatic este de 4 luni din momentul in care demaram procedurile legale (dupa finalizarea procesului de selectie).

Durata de 3-4 luni pana la sosirea in tara a personalului asiatic selectat este data de procedurile legale obligatorii. Majoritatea institutiilor au timp de raspuns de 30 de zile si exista documente obtinute de la o institutie care trebuie depus la urmatoarea, rezultand un proces inlantuit si conditionat. Tara de provenienta a personalului asiatic poate scurta sau poate creste durata.

Compania acare va angaja personal asiatic trebuie sa nu aiba datorii la Bugetul Statului (se solicita certificat fiscal) si sa nu aiba in istoric sanctiuni ITM.

Da, contractele de munca pentru personalul asiatic se incheie pe minim 2 ani, cu posibilitatea prelungirii ulterioare.

Costurile anagajarii personalului asiatic se compun din:

 • costurile pentru intocmirea documentelor: taxele consulare (eliberare viza), taxe avize de munca, echivalare studii
 • costurile cu agentia de recrutare (comisionul agentiei)
 • costurile cu transportul (biletul de avion, transferul de la aeroport)
 • costurile cu salarizarea
 • costurile cu cazarea si masa

Avantajele utilizarii personalului asiatic consta in:

 • stabilitatea resursei umane (contracte de minim 2 ani care sunt duse pana la capat)
 • economii financiare (salariile oferite sunt in general mai mici in comparatie cu ale romanilor)
 • calificarea personalului (dvs. alegeti lucratorii, nu invers)
 • calitatea resursei umane (asiaticii sunt mai motivati, mai respectuosi, mai disciplinati si mai responsabili in indeplinirea sarcinilor de serviciu)

Dacca Working recruteaza personal extracomunitar preponderent din tari asiatice. Recent am adaugat in portofoliul nostru si tari din nordul Africii – Maroc si Etiopia. Lista completa este diponibila in pagina tari de origine.

Da, puteti desemna o persoana din cadrul companie care sa se ocupe de intocmirea formalitatilor necesare (viza, aviz de munca, permis de sedere, echivalare studii si diplome, etc.) fara sa apelati la serviciile agentiei de recrutare personal asiatic. Persoana (persoanele) desemnata(e) vor trebui sa aiba energia si timpul necesare sustinerii efortului in lucrul cu autoritatile, studierea legislatiei, etc. Consultantii Dacca Working au trecut deja prin acest proces, cunosc procedurile, termenele si ordinea depunerii cererilor, eliberarii documentelor. In plus, un consultant Dacca Working va efectua o singura deplasare pentru mai multe companii, mai multi lucratori asiatici. Astfel reusim sa optimizam procesul si sa reducem costurile.

Este foarte probabil ca la finalul operatiunilor sa contabilizati un cost mult mai mare decat cel perceput de agentia noastra de recrutare atunci cand luati in considerare toate resursele implicate – timp, bani, stress, nervi.

Costurile pentru aducerea in tara a lucratorilor asiatici nu sunt fixe, in sensul ca nu exista un pret unic in piata. Este un serviciu personalizat care depinde de mai multi factori, astfel putandu-se negocia. Costurile fixe sunt taxele catre Institutiile Statului, stabilite prin acte normative (vize, avize munca, permis de sedere, etc.).

Nu, deoarece nu i se va acorda permisul de sedere si va parasi Romania la expirarea vizei.. Personalul va fi incadrat in munca pe functia pentru care s-a obtinut avizul de munca.

Se poate depunere o cerere pentru obtinerea unui nou aviz de munca si apoi se poate actualiza permisul de sedere. Durata este de 30 de zile pentru fiecare cerere si vor trebui platite din nou taxele de eliberare a documentelor.

In calitatea lor de angajati in baza CIM si platitori de atxe au aceleasi drepturi ca un muncitor roman:

 • concediu de odihna
 • concediu medical si acces la servicii medicale in baza asigurarii de sanatate
 • concedii fara plata
 • salariul nu poate fi mai mic decat salariul minim legal in Romania (national sau pe ramura de industrie)
 • timpul de lucru este cel stabilit de legislatia romana in functie de conditiile de lucru si domeniul de activitate
 • sanatatea si siguranta la locul de munca trebuie asigurate de angajator, ca si in cazul unui angajat roman
 • conditiile special de angajare a tinerilor si femeilor insarcinate, in conformitate cu legea romana

Ce-i drept au fost și asemenea cazuri, în care câțiva (raportat la numărul total) lucrători asiatici și-au dat demisia și au plecat la alt angajator. În prezent acest lucru nu se mai poate întâmpla, deoarece angajații extracomunitari nu mai pot schimba locul de muncă în primul an de contract fără acordul angajatorului initial. In caz contrar vor pierde viza de sedere si vor trebui sa se intoarca in tara de origine si nici unul nu isi doreste asta.

In cazul in care aveti nevoie de mai multe informatii privind angajarea de personal extracomunitar va asteptam intrebarile prin email sau telefonic. Un mod potrivit de solicitare informatii este si formularul de contact.

Compania dvs. are nevoie de personal?

Dacca Working va ofera servicii recrutare personal asiatic pentru acoperirea nevoilor cu forta de munca.

Avantajele recrutarii personal asiatic cu Dacca Working

Zilnic, zeci de companii de toate marimile isi ating obiectivele cu ajutorul lucratorilor asiatici recrutati prin Dacca Working. In cei peste 3 ani de activitate in domeniul recrutarii personalului asiatic am sprijinit companii din constructii, agricultura, productie industriala, HORECA sa-si gaseasca personalul potrivit pentru posturile vacante. Astfel, resursele companiilor au putut fi directionate catre dezvoltare, catre crestere in locul unui nesfarsit proces de recrutare.