In Romania principalele tendinte pe piata muncii resimtite de companii sunt cresterea deficitului de resurse umane, orientarea personalului catre programul de munca hibrid sau chiar complet remote. Lucrul la distanta a fost acceptat din ce in ce mai mult de companii pentru a-si pastra angajatii. Problema apare pentru locurile de munca ce nu permit acest tip de prestare a muncii.

Tot mai multi tineri vor sa lucreze doar online

In timp ce angajatorii se plang ca nu gasesc suficient personal calificat pentru a-si acoperi nevoile, pretentiile tinerilor sunt in crestere – conditii de munca, program, contract de munca, beneficii si nivel de salarizare. Dupa ce multi ani s-a format obiceiul ca tinerii aflati la inceputul carierei sa munceasca mai mult, sa fie platiti cu salarii mici, de multe ori nu aveau nici contract de munca acum acestia cer conditii mai bune. Pe masura ce inainteaza in varsta nemultumirile si de aici pretentiile tinerilor sunt in crestere.

Lucrul online pe diverse platforme online a fost folosite de cca. 1 din 3 tineri sub 35 de ani in ultimii ani, marcand o noua tendinta: lucurul online. Desi la prima vedere acest fapt pare in trend cu dezvoltarea tehnologica din ultimul deceniu nu putem sa nu ne punem intrebarea Cine va mai munci fizic?

tendinte piata muncii

Muncitorii asiatici salveaza economia Romaniei

Cu peste 4 milioane de romani plecati in afara tarii deficitul de forta de munca a capatat proportiile unui dezastru. Muncitorii asiatici veniti sa lucreze in Romania au contribuit decisiv la atenuarea efectelor. Dar nu le-au eliminat deoarece numarul lor este inca prea mic pentru acoperirea completa a nevoilor.

In anul 2022 Guvernul a stabilit plafonul maxim de muncitori non-UE la 100.000. Spre sfarsitul anului (noiembrie) acest plafon a fost atins. Pentru anul in curs plafonul maxim a fost pastrat la acelasi nivel desi este insuficient. Patronatele au solicitat un plafon de 140.000 care ar putea fi aprobat de Guvern la jumatatea anului.

Romania este atractiva pentru personalul asiatic datorita salariilor pe care le ofera, acestea fiind peste cele din tarile de origine. Cea mai mare parte a acestora sunt barbati, 3 din 4 lucratori asiatici care lucreaza in domeniul constructiilor. Cu varsta medie in jurul a 28 de ani, acestia ofera perspective de contributie la economia romaneasca pe termen mai lung.

Tendinte pe piata muncii in Europa

Daca Romania ar avea nevoie de 500.000 muncitori pentru a implementa investitiile prevazute in PNRR si bugetul national, nevoia Germaniei este mult mai mare. Pentru a-si mentine competititvitatea economica, Germania are nevoie doar in 2023 de peste 2 milioane muncitori calificati pentru uriasa sa industrie. Peste jumatate din companiile germane se confrunta cu lipsa de personal calificat. Lipsa fortei d emunca pune in pericol si proiectele de dezvoltare viitoare, cum ar fi tranzitia energetica si digitalizarea.

Iar Germania este doar cea mai mare economie a Europei, tara spre care se indreapta toate privirile. Situatia este similara si in restul tarilor cu economie dezvoltata. De aici reiese competitia acerba intre tarile Europei pentru atragerea de personal calificat. Fata de Romania, tarile vestice au avantajul salariilor, a conditiilor de trai si a infrastructurii dezvoltate.

personal asiatic servicii horeca

Daca in Germania sectorul cel mai afectat este cel al productiei industriale, in Romania zona serviciilor inregistreaza un deficit apropiat de cel al constructiilor. Industria ospitalitatii este de departe cea mai afectat ramura din zona serviciilor.

Recrutarea personalului asiatic

Recrutarea personalului asiatic este un proces complex care dureaza intre 4 si 6 luni. Cauza principala este reprezentata de formalitatile de imigratie – acordarea vizei si a permisului de munca de catre autoritatile statului roman. Numarul mare de cereri si personalul redus in ambasadele si consulatele Romaniei ingreuneaza procesul de recrutare personal asiatic.

Recomandarea Dacca Working este demararea procesului de recrutare cat mai curand pentru a va asigura forta de munca necesara sustinerii si dezvoltarii companiei pe care o conduceti.

Surse:
https://www.digi24.ro/
https://www.adevarul.ro/

Categorii: Analiza