In Romania, piata muncii in vreme de razboi evolueaza surprinzator de bine, oferta de locuri de locuri de munca fiind in crestere. Doar pe platforma online de recrutare eJobs au fost publicate cu cca 13% mai multe oferte fata de perioada dinaintea inceperii razboiului. Daca ne raportam la aceeasi perioada din 2021, cresterea este de 60%.

Optimism pe piata muncii in vreme de razboi

Desi la granitele tarii se desfasoara un razboi, antreprenorii isi continua planurile de dezvoltare si recuperare postpandemica. Acestia se simt incurajati de cererea pentru produse si servicii in crestere si de speranta incheierii unui armistitiu intre parti..

Topul ofertelor de locuri de munca este condus detasat de Bucuresti, care este responsabil pentru aproape jumatate din acestea, fiind urmat de Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi. Aproape toate ofertele de munca sunt fulltime

Compania dvs. are nevoie de angajati?
Dacca Working va ofera servicii recrutare personal asiatic pentru acoperirea nevoilor cu forta de munca.

Germania anunta un necesar de 400.000 muncitori

La inceputul anului, noul guvern al Germaniei a estimat un necesar de 400.000 muncitori calificati pe care vrea sa ii atraga din afara tarii. Lucratorii calificati sunt necesari pentru asigurarea redresarii economice post-COVID si pentru inlocuirea personalului imbatranit care se pensioneaza. In vederea accelerarii procesului de recrutare a lucratorilor calificati din afara Germaniei guvernul socialist condus de SPD vav creste salariul minim la 12 EUR pe ora.

Aceste anunturi venite din cea mai puternica economie europeana nu pot decat sa creeze ingrijorare in randul angajatorilor din Europa de Est care se confrunta si ei cu lipsa de personal calificat.

Accelerarea cererii de personal în România, recrutarea masivă a personalului calificat de către Germania, eliminarea restricțiilor pandemice și semnalele pozitive din negocierile ruso-ucrainiene conduc la concluzia că angajarea personalului necesar în companii va deveni cel putin la fel de dificilă ca înainte de pandemia COVID. Managerii care iau măsurile potrivite din timp vor fi avantajati.

Solutii de recrutare personal pentru antreprenorii romani

Una din solutiile logice si la indemana companiilor romanesti este angajarea migrantilor ucrainieni care si-au parasit tara din cauza razboiului. Desi pare atragatoare la prima vedere, masura nu are o aplicabilitate pe scara larga. Motivele principale sunt:

  • cea mai mare parte a cetatenilor ucrainieni aleg sa se stabileasca in tarile vestice ale Europei
  • barbatii ucrainieni nu pot parasi tara vecina si astfel o mare parte a personalului calificat este inaccesibil

Cea de-a doua optiune sunt angajatii asiatici, o solutie din ce in ce mai utilizata in companiile din Romania datorita unor avantaje semnificative:

  • contracte multianuale, migratie redusa, rezultand stabilitatea personalului
  • testarea si selectarea viitorilor angajati
  • persoane harnice, loiale, cu simtul datoriei dezvoltat
  • costuri mai mici de salarizare comparativ cu personalul autohton, pe termen lung

Surse:
https://www.biziday.ro/
https://start-up.ro/