Daca in trecut accesul la finantare era considerata principala piedica in dezvoltarea companiilor, acum managerii au o alta problema: resursa umana. Problema personalului din companii comporta 2 aspecte: lipsa fortei de munca si presiunea cresterii salariilor pe fondul inflatiei.

Lipsa fortei de munca

Lipsa fortei de munca se manifesta prin numarul mic de candidati care aplica la anunturi. Apoi prin numarul si mai mic al celor care ajung la interviu. Urmatorul aspect care iese in evidenta este slaba pregatire profesionala, puternic contrastanta cu pretentiile salariale emise. Nivelul de educatie al candidatilor este din ce in ce mai redus, aceasta fiind si una din cauzele schimbarii dese a locului de munca. Astfel, companiile sunt nevoite sa se adapteze unui proces continuu de recrutare.

Compania dvs. are nevoie de personal?

Dacca Working va ofera servicii recrutare personal asiatic pentru acoperirea nevoilor cu forta de munca.

Presiunea cresterii salariilor

Recunoscuta ca una din principalele probleme, managerii marilor companii sunt mai putin ingrijorati fata de lipsa fortei de munca. Ingrijorarea mai mica se datoreaza faptului ca pot gestiona mai bine acest aspect, in comparatie cu recrutarea de personal calificat. Cresterea salariilor in 2022 nu va avea avantul sperat de angajati, managerii prevazand bugete modeste care nu vor acoperi inflatia. Companiile mari mizeaza pe beneficiile extrasalariale datorita avantajelor pe care le aduc. Taxarea mai redusa este principalul avantaj, urmat de accesarea redusa de catre angajati care se traduce in facturi mai mici.

presiunea cresterii salariilor

In America salariile au crescut mai mult decat se asteptau companiile pentru a convinge oamenii sa ramana ori sa se reintoarca la lucru. Fenomenul Marea Demisie pornit in SUA a contribuit din plin la aceasta crestere peste asteptari a cheltuielilor salariale.

In cele din urma cresterea salariilor se va transfera in preturile finale care va alimenta si mai mult fenomenul inflationist. Nici transferul costurilor nu este o solutie universala deoarece exista sectoare de activitate unde nu se pot creste preturile pe masura cresterii cheltuielilor. Cel mai probabil vor exista sistari de activitate sau chiar inchiderea unor companii.

Lipsa fortei de munca in contextul pandemiei COVID-19

Presiunea pe cresterea salariilor si lipsa fortei de munca nu sunt doua fenomene distincte, ci dimpotriva foarte strans conectate. Salariile mai mici fata de Europa Occidentala sunt principala cauza a lipsei fortei calificate de munca din Romania.

Pandemia COVID-19 a venit si cu oportunitati, multi oameni realizand servicii de livrari la domiciliu sub diferite umbrele (Glovo, Bolt, Tazz, Uber, etc). Acestia realizeaza in prezent castiguri nete peste salariul mediu pe economie (nu minim!) si nu sunt interesati sa se angajeze. Activitatea intr-o companie, ca angajat, presupune existenta unor competente si castiguri nete mai mici. Desi nu beneficiaza de stabilitate, asigurari medicale ori sociale si alte drepturi, banii facuti usor primeaza.

Ce solutii au companiile romanesti?

Cum cele 2 probleme – salariile si lipsa fortei de munca sunt interconectate, companiile romanesti sunt nevoite sa aiba o abordare unitara. Solutiile la indemana sunt: cresterea salariilor si a beneficiilor (acolo unde este posibil), digitalizarea si robotizarea sau importul fortei de munca mai ieftine.

Cresterea salariilor si a beneficiilor va exista, insa va fidiferita in functie de sectorul de activitate. Ca si pana acum IT-ul va conduce detasat, companiile din domeniu avand spatiu de manevra mai generos.

Digitalizarea si robotizarea reprezinta investitii pe termen mediu si lung, adica au costuri initiale mai mari. Dar, cum robotii pot lucra 24 ore, nu se imbolnavesc, nu au concediu odihna, maternitate, nu fac greva, nu cer marire de salariu, acestia isi recupereaza costurile si aduc si profit.

Importul de forta de munca ieftina presupune recrutarea de personal din zone economice in curs de dezvoltare. Personalul asiatic este cel mai utilizat la nivel global pentru acoperirea deficitului de forta de munca.

Compania dvs. are nevoie de personal?

Dacca Working va ofera servicii recrutare personal asiatic pentru acoperirea nevoilor cu forta de munca.

Categorii: Analiza