Piata muncii din Europa se confrunta cu un nou varf de deficit de personal din cauza raboiului din Ucraina care dureaza deja de 5 luni si da semne ca va mai continua. Barbatii revin in Ucraina pentru a lupta in razboiul contra invadatorilor rusi. Astfel, ei parasesc locurile de munca din santierele de constructii, liniile de asamblare din fabrici, centrele logistice din tarile Europei Centrale.

Cele mai afectate sunt companiile din Polonia si Republica Ceha, acestea ramanand cu lucrarile neterminate, comenzile neonorate.

Piata muncii din Europa Centrala puternic afectata

In estimarile initiale, Banca Centrala Europeana preconiza ca migratia datorata razboiului din Ucraina va atenua deficitul fortei de munca in Europa prin infuzia masiva de personal calificat. Realitatea din zilele noastre arata exact pe dos din cauza plecarii in masa a barbatilor ucrainieni. Acestia lucrau in tarile vecine inca din perioada anterioara razboiului, atrasi de salariile mai mari si de conditiile mai bune de lucru.

Intarzierile la finalizarea lucrarilor de constructii, la livrarea comenzilor de bunuri au un impact direct asupra companiilor prin plata penalitatilor de intarziere. Aceste pierderi financiare se adauga la inflatie, la costurile in crestere cu forta de munca si creeaza o presiune enorma asupra lor.

Cum compenseaza companiile pierderea personalului

Companiile din Polonia si Republica Ceha compenseaza plecarea barbatilor ucrainieni in functie de domeniul de activitate si de solicitarea fizica a posturilor vacante prin:

  • cresterea salariilor oferite pentru atragerea de forta de munca autohtona si din tarile vecine
  • calificarea femeilor refugiate ucrainiene pentru unele posturi mai putin solicitante fizic (de exemplu manevrarea motostivuitoarelor)
  • cresterea gradului de automatizare acolo unde este posibil
  • apelarea la personal asiatic care vine cu ceva intarziere din cauza duratei formalitatilor de imigratie (viza, permis de munca)
femei ucrainiene recalificare pentru motostivuitor

Aceste solutii de inlocuire a personalului vor da rezultate pe termen mediu, nici una din solutii neputand fi implementata „pe loc”. Problema majora  este plecarea in numar mare si in termen scurt si nu are rezolvare rapida. Doar solutii de compromis care se traduc prin cresterea costurilor.

Cum este afectata Romania de plecarea masiva a ucrainienilor?

Ca parte a economiei europene Romania este afectat in multiple moduri de plecarea masiva a ucrainienilor pe frontul de lupta:

  • cresterea concurentei pentru personalul calificat
  • cresterea preturilor la bunurile produse in fabricile afectate
  • cresterea timpilor de asteptare a bunurilor
  • dificultati crescute pe lanturile de aprovizionare

Orice perturbare pe piata muncii din Europa ne afecteaza in mod direct datorita interconectarii puternice intre economiile statelor europene. Libera circulatie a bunurilor si persoanelor vine la pachet cu libera circulatie a problemelor.

Sursa:
https://www.reuters.com/
Sursa foto:
https://www.reuters.com/

Categorii: Noutati