In perioada 2020-2021 domeniul imobiliar a cunoscut o crestere a cererii in special in sectorul rezidential. Inevitabil, aceasta a dus la o crestere a volumului de lucrari in constructii. Muncitorii asiatici in constructii au reprezentat solutia adoptata de managerii companiilor de profil la lipsa fortei de munca authtone. Astfel, in Romania isi desfasoara activitatea cateva mii de muncitori straini doar in constructii, iar numarul acestora va creste. Guvernul Romaniei deja a decis majorarea limitei de muncitori extracomunitari in Romania, cel putin aici nu vor fi probleme.

In vara anului 2021 aproape toate santierele de constructii de pe litoral (zona Mamaia – Navodari) foloseau forta de munca din import pentru a finaliza lucrarile la timp. Desi ar prefera muncitori calificati din Romania, constructorii romani au inceput sa se obisnuiasca cu asiaticii.

Cu toate probleme de comunicare care mai apar sau a diferentelor culturale, personalul asiatic este foarte cautat pentru finalizarea la timp a lucrarilor contractate. Stabilitatea angajatilor asiatici este o alta caracteristica apreciata pentru ca permite companiilor sa se ocupe mai mult de constructii si mai putin de recrutari. Managerii de proiect se declara multumiti de productivitatea asiaticilor, de modul in care isi indeplinesc sarcinile de serviciu.

Compania dvs. are nevoie de angajati?
Dacca Working va ofera servicii recrutare personal asiatic pentru acoperirea nevoilor cu forta de munca.

Ce castiga un muncitor asiatic in Romania?

Salariile muncitorilor asiatici in constructii pleaca de la 400 – 450 USD net, la care se adauga beneficiile: asigurare medicala, cazare si masa. Pentru asigurarea mesei se poate alege varianta cantinei proprii, catering sau bonuri de masa. La aceste costuri se mai adauga biletul de avion si costurile cu selectarea personalului si intocmirea documentelor de intrare in tara.

Desi la prima vedere costurile nu sunt cu mult mai mici fata de angajarea de personal necalificat autohton, avantajul major vine din reducerea migratiei personalului. Practic, in timp ce concurenta cauta sa-si formeze echipa, aveti deja forta de munca pentru semnarea contractului si inceperea lucrarilor.

muncitorii asiatici in constructii

De ce vin in Romania muncitorii asiatici in constructii?

Asiaticii vin sa lucreze in Romania datorita unor avantaje majore comparativ cu tara de origine:

  • salariile sunt de 3-4 ori mai mari in Romania
  • locurile de munca se gasesc mai usor decat in tarile de origine
  • contractele au durata mai mare (2-5 ani), locurile de munca sunt stabile, sigure

Principala motivatie a personalului asiatic este asigurarea unui viitor mai bun pentru ei si familiile lor. Aceasta ii face sa fie harnici, sa doreasca sa se faca remarcati, sa li se prelungeasca contractele de munca. O motivatie puternica inseamna o productivitate buna.

Categorii: Analiza