Criza fortei de munca se adanceste in Romania, iar situatia pare sa fie luata in seama si de catre Guvern. Recent s-a decis majorarea semnificativa a numarului de muncitori extracomunitari in Romania in 2022 la 100.000. Noul plafon este aproape dublu fata de cel din anul curent.
Desi suntem inca in plina pandemie, cu restrictii de activitati economice care vin si pleaca, companiile romanesti au listat un numar record de posturi vacante. Primele zece luni ale lui 2021 au depasit cu cca 10.000 de posturi disponibile intreg anul 2020. Practic, cererea de resursa umana depaseste cu mult oferta de personal autohton si ia amploare de la an la an.
Conform datelor ANOFM, la finalul lunii octombrie 2021 erau disponibile circa 28.000 locuri de munca vacante la nivel national. Cele mai multe dintre acestea sunt pentru muncitor necalificat, urmate de lucrator comercial, manipulant marfa, agent de securitate sau agent vanzari. Majoritatea acestor posturi sunt netractive pentru romani din cauza salariilor mici oferite. Angajarea de personal asiatic este solutia de avarie a lipsei fortei de munca la care apeleaza din ce in ce mai multe companii romanesti.
Compania dvs. are nevoie de angajati?
Dacca Working va ofera servicii recrutare personal asiatic pentru acoperirea nevoilor cu forta de munca.
De ce personal asiatic?
Muncitorii extracomunitari proveniti din state asiatice cu economii precare sau in curs de dezvoltare au disponibilitatea de a lucra pe aceste pozitii mai slab remunerate. In afara rezolvarii problemei principale – acoperirea necesaruui de forta de munca, recrutarea personalului asiatic are si alte avantaje:
- accepta salarii mai mici fata de personalul autohton;
- vin pe contracte multianuale, cu posibilitatea de prelungire;
- sunt mai harnici si mai constiinciosi in indeplinirea sarcinilor de serviciu;
Acoperirea necesarului de personal cu muncitori extracomunitari in Romania este o solutie temporara care va deveni permanenta. Situatia este generata si intretinuta de 3 factori principali: dezvoltarea economica a Romaniei, migrarea personalului autohton in blocul comunitar si salariile in crestere.
Sursa: ANOFM