Marea Demisie (Great Resignation in engleza) este un fenomen de parasire voluntara a locului de munca declansat in primavara anului 2021 in SUA. Apoi, ca orice lucru „in tendinte” s-a raspandit in Europa – Marea Britanie, Germania, Franta si chiar in China. Datorita amplorii sale fara precedent in SUA, fenomenul este comparat cu o greva generala in forma neorganizata. Economistii aseamana fenomenul Mari Demisii cu un protest fata de conditiile de munca si fata de salarii.
Marea Demisie a fost intial un raspuns la incercarea companiilor americane de a-si aduce fizic angajatii inapoi in birouri. O mare parte din acestia nu au dorit sa renunte la flexibilitatea lucrului de acasa sau au cerut venituri suplimentare pentru intoarcerea la birou. Apoi fenomenul s-a extins si in alte domenii, pe fondul cererii tot mai mari de personal si a salariilor mici.
Cauza principala a acestui fenomen este pandemia COVID-19 care a determinat oamenii sa-si regandeasca carierele, obiectivele pe termen lung din viata lor. Recent s-au adaugat si efectele inflatiei globale – cresterea preturilor cumulata cu stagnarea salariilor.
Domenii afectate de Marea Demisie
Cele mai afectate domenii sunt si cele care au suferit cel mai mult de pe urma pandemiei: hotelurile si restaurantele. Confruntati cu reducerea substantiala a veniturilor, angajatii au fost nevoiti sa se reorienteze spre alte domenii. In SUA in luna octombrie 2021 rata de demisii a fost 6.8% din totalul angajatilor, dubla fata de media nationala de 3%.
In general sunt afectate domeniile care ofera in mod traditional salarii mai mici: serviciile si comertul. Acestea sunt si cele care necesita prezenta fizica la locul de munca si contactul direct, crescand riscul de imbolnavire.
Ce masuri iau companiile
Pe masura ce fenomenul continua sa afecteze din ce in ce mai mult activitatea economica, companiile au dezvoltat programe de retentie a angajatilor. Acestea au devenit mai flexibile in privinta conditiilor de munca, a salariilor si beneficiilor acordate angajatilor.
In unele domenii s-a accelerat digitalizarea si robotizarea activitatii, investindu-se masiv in tehnologie. Dezvoltarea accelerata a Inteligentei Artificiale permite automatizarea activitatilor repetitive si transferarea acestora catre roboti virtuali.
Exista si companii care s-au orientat catre forta de munca mai ieftina, provenita din imigranti. Desi nu pare o solutie corecta fata de nimeni (personal autohton demisionar ori imigranti) de multe ori este singura care mentine compania activa.
Marea Demisie este un fenomen care va persista atata timp cat cauzele care au dus la aparitia lui sunt inca prezente. Atat companiile cat si angajatii au nevoie de timp pentru a se adapta „noului normal” cauzat de pandemia COVID-19.
Solutia aleasa pentru atenuarea efectelor fenomenului „Great Resignation” depinde foarte mult de domeniul de activitate, dar si de localizarea companiei.
Sursa: Wikipedia